Història i patrimoni
Breu història del Poal
El municipi del Poal es troba a la vall del riu Corb, aigua amunt del terme de Bellvís, del qual se segregà com a municipi independent. El terme del Poal confronta a tramuntana amb Linyola i amb Bellvís, terme amb el qual limita també a ponent. A migdia termeneja amb els municipis del Palau d’Anglesola i Vila-sana, amb el qual també termeneja a llevant.
La zona ha estat històricament molt vinculada a l'aigua, ja que antigament hi havia molts llocs d'on l'aigua brollava abundant. El nom del municipi podria tenir relació amb la gran quantitat de pous que hi havia en aquestes terres —alguns dels quals resten encara avui als afores del poble—, ja que un d'ells hauria estat conegut com el "pou alt", d'on en brollava aigua potable apta per beure i cuinar.
La vila també està vinculada a personatges històrics com Antoni Desvalls i de Vergós (nascut al poble l'any 1666), el qual fou anomenat comandant dels Sometents de Catalunya per tal de defensar Barcelona contra les tropes d'en Felip V.
El municipi pertangué a la comarca de la Noguera fins a la creació del Pla d’Urgell com a unitat administrativa en la dècada de 1920-30.
Patrimoni arquitectònic històric
L'església parroquial és dedicada a la Degollació de Sant Joan Baptitsta, i es començà per iniciativa d'en Francesc Desvalls i d'Alegre, qui fou marquès del Poal. L'obra s'acabà devers 1776.
El casal dels senyors del Poal, conegut com a Cal Castell, és un dels altres punts d'interès arquitectònic i històric del municipi. Es tracta d'un edifici noble amb carreus escairats i portal adovellat.
Al poble hi ha altres cases antigues i senyorials dignes de visitar, com ara Cal Puig, Cal Francès i Cal Graells.
Si voleu aprofundir en la història del Poal, ho podeu fer en aquest enllaç
Fonts
Enciclopèdia Catalana, «el Poal» [en línia], https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0051580.xml